Yolumuz Devrim Yolu
Forumumuzdan daha iyi faydalanmak için ve bizlere destek olmak için lütfen üye olunuz..
Yolumuz Devrim Yolu
Forumumuzdan daha iyi faydalanmak için ve bizlere destek olmak için lütfen üye olunuz..
Yolumuz Devrim Yolu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaPortalLatest imagesKayıt OlGiriş yapZiyaretçi Defteri
Similar topics

 

 Küba’nın Kızıldere’si: Moncada!

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
FiraT_58
Admin
Admin
FiraT_58


Erkek Mesaj Sayısı : 372
Yaş : 31
Nerden : İZMİR
Kayıt tarihi : 06/12/08


Başarı Puanı Başarı Puanı:
Küba’nın Kızıldere’si: Moncada! Imgleft100/47Küba’nın Kızıldere’si: Moncada! Emptybarbleue  (100/47)

Küba’nın Kızıldere’si: Moncada! Empty
MesajKonu: Küba’nın Kızıldere’si: Moncada!   Küba’nın Kızıldere’si: Moncada! EmptyC.tesi Mart 28, 2009 11:34 am

Küba devriminin dönüm noktalarından olan “Moncada Kışla Baskını”nın 54’ncü yıldönümü, yüzbinlerin katılımıyla ve coşkuyla kutlandı.

Kübalılar; rahatsızlığı nedeniyle Başkumandan Fidel Castro'yu, 48 yıldır ilk kez kutlamalarda görememenin burukluğunu yaşasalar da, ağabeyinin görevlerini devralan Raul'un yaptığı konuşmayla, devrime ve ülkelerine bağlılıklarını tekrarladılar.

Ülkenin en önemli resmi bayramında, gelenekselleşmiş ve saatlerce meydanları dolduran Kübalılara seslenen Fidel Castro'nun yerine bu kez kardeşi Raul seslendi. Günlerini 'Başkomutanın Düşünceleri' başlığı altındaki denemelerini kaleme alarak geçiren Castro'nun hızla iyileştiği ancak doktorlarının isteği üzerine bir süre daha görevlerinin başına dönmeyeceği belirtiliyor.

Castro’nun törenlere katılamayışına ilişkin AP'ye konuşan Kübalı Candida Alvarez, "Fidel'in iyileştiğinden şüphem yok ama sorun yok çünkü Raul var. Fidel her zaman patron olarak kalacak" diyor.

Castro ve arkadaşlarının 26 Temmuz 1953'te Moncada kışlasına düzenledikleri saldırının yıl dönümü, Küba’da olduğu gibi dünya’nın birçok yerinde de törenlerle kutlanıyor.

“Moncada Kışla Baskını” Ankara’da Kutlandı

Latin Amerika ülkelerinin büyükelçilikleri ve Küba Dostluk Derneği üyeleri, Küba’da Fidel Castro öncülüğünde, 26 Temmuz 1953 tarihinde gerçekleştirilen Moncada Kışlası baskınının yıl dönümünü Ankara’da da kutladılar.

Küba Büyükelçiliği Başkatibi Alejandro Simances Marin, Venezüella Büyükelçisi Dr. Kaldone Nweihed, Şili Büyükelçiliği yetkilileri ile Küba Dostluk Derneği yönetici ve üyelerinin katıldığı anma Hoşdere Caddesi üzerindeki Josa Marti Parkı’nda yapıldı.

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Anmada konuşan Küba Büyükelçiliği Başkatibi Alejandro Simances Marin, eylemin yapıldığı yılın aynı zamanda, Jose Marti’nin doğumunun 100’üncü yılının kutlandığını hatırlatırken, o eylemin askeri açıdan başarıya ulaşmadığını, fakat bağımsızlık ve şeref duygularının uyandırılması açısından Küba devriminde çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, “O zamandan beri de 26 Temmuz; Küba’nın ulusal bayramı olarak kabul edilmektedir, Milli Ayaklanma Günü’dür ve biz Kübalılar da bugünü çok büyük gurur, hayranlık ve tarihi ekenleri saygıyla kutlamaktayız” dedi.

Kutlama, yapılan konuşmaların ardından Latin müziği dinletisiyle sona erdi.


KÜBA DEVRİMİNİN MANİFESTOSU: MONCADA KIŞLASI BASKINI*

Moncada Kışlası baskını, Küba’da emperyalizme ve Batista diktatörlüğüne karşı silahlı mücadelenin başlangıcıdır. Küba’nın Moncada’sı, Türkiye’nin Kızıldere’si gibidir...

YENİLGİDEN ZAFERE!

Küba’da 1952’ye kadar yürütülen mücadele, daha çok yasallık çizgisindeydi. Ancak 1952’de Batista’nın cuntayla iktidara gelmesiyle birlikte bu koşullar adım adım ortadan kalkmaya başladı.

Batista ülkeyi kısa sürede katliam ve işkencelerin yaşandığı bir yer haline getirdi. Tüm bunlar yaşanırken başta “Komünist Parti” olmak üzere kendilerine “sosyalist” diyen partiler olanlara seyirci kalıyorlardı.

Castro’nun siyasi arenaya çıkışı da bu yıllardadır.

Batista’ya karşı ilk baş kaldırı üniveristelerde başlamıştı. Castro bu dönemde gençlik içindeki direniş yanlılarını etrafında topluyordu. “Movimento” olarak adlandırılan bu hareket, giderek kitleselleşmeye başladı.

Baskının alabildiğine arttığı koşullarda, örgütlenme tarzında değişikliğe gidilerek hücre tipi örgütlenmeye başlandı ve silahlı mücadele kararı alındı.

Bu kararlardan sonra hem bir atılım yapmak, hem de silah elde etmek amacıyla bir kışla baskını yapılmasına karar verildi. Baskın için Oriente eyaleti seçildi. Burası birçok direnişin başlangıç yeriydi. Hazırlıklar için gözden uzak bir yerde Santiago’da bir çiftlik kiralandı. Baskını gerçekleştirecek 150 militan gizlice çiftliğe yerleşti. Yapılan plana göre 120 kişi Moncada kışlasını, 20 kişi ise 50 km. ötede bulunan Bayama kışlasını basacaktı. Bu arada adliye sarayı ve hastaneyi ele geçirmek için 2 grup ayrılacaktı.

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Castro 26 Temmuz sabahı Moncada harekatını başlattı. Eylem sırasında Batista ordusu fiziki olarak üstün geldi. Movimento’cular ağır kayıplar verdiler. Geri çekilme kararı alındı. Kışla komutanı yakalananların öldürülmesini emretti. Baskınla ilgisi olsun olmasın, o civarda yakalananlar işkence ve dipçiklerle ya da kurşunlanarak katledildiler.

Bu olay tüm Küba’yı sarstı. Eylemin halk üzerinde yaratacağı olumlu etkiyi ortadan kaldırmak için radyo ve gazetelerden yalan haber yayınlandı. Katliam Fidel ve arkadaşlarına mal edilmeye çalışıldı.

Moncada Kışlası baskını, Küba devrimi için bir dönüm noktasıdır. Uzlaşmacı revizyonist gelenek, bu eylemle kırıldı. “Küba’yı kurtaracak olan devrimci parti, gene devrimci ve kökü halktan yana olan bir önderliğe sahip olmalıdır” diyordu Castro. Castro ülke koşullarını doğru tahlil ederek, silahlı mücadelenin gerekliliğini kavramış ve Moncada Kışlası baskınıyla bunun ilk büyük adımını atmıştır.

Baskından sonra Castro’nun birliğinden 17 kişi kalmıştı. Grand Piedra dağına çıkma kararı aldılar. Daha sonra yönlerini Sierra Maestra dağlarına çevirdiler. Ancak, üç gün süren bir yolculuktan sonra, tutsak düştüler.

Castro’nun tutsaklığı, onun önderlik misyonunun herkes tarafından görülmesi açısından bir dönüm noktası oldu. Diktatörlüğün baskılarına boyun eğmeyerek, mahkeme salonunu devrimin bir kürsüsü haline getirdi. “La Historia Me Absolvera” (Tarih Beni Aklayacaktır) başlıklı savunması Küba ve dünya halklarına kurtuluş hedefini gösteriyordu.

Fidel bu dava sonucunda 15 yıl hapis cezası aldı. Üç yıl yattıktan sonra çıkarılan genel af sonucunda 5. Mayıs 1955’te salıverildi. Ardından ülkeden sürüldü. Fidel’in çıkışından sonra “Movimento” hareketi “26 Temmuz Hareketi” adını aldı. Meksiya’ya giden Fidel, gerilla birliğiyle Küba’ya, Sierra Maestra’ya döndü ve zafere ulaştı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://forumydy.yetkinforum.com
 
Küba’nın Kızıldere’si: Moncada!
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» 30 Mart 72 KIZILDERE
» Küba Devrim Tarihi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Yolumuz Devrim Yolu :: Devrim Ve Sosyalizm :: Dünya Devrim Tarihi-
Buraya geçin: